Artikel onderhoud
  • 02 Jun 2024
  • 5 Minuten zu lesen
  • Mitwirkende
  • Dunkel
    Licht
  • pdf

Artikel onderhoud

  • Dunkel
    Licht
  • pdf

The content is currently unavailable in German. You are viewing the default Dutch version.
Artikel-Zusammenfassung

Artikel onderhoud is een belangrijke basis module van RetailVista. Door een artikel aan te maken is het in allerlei modules beschikbaar om te bestellen, in te kopen etc. Vanwege het omvangrijke aantal velden is de artikel kaart verdeeld over verschillende tabbladen. De volgende tabbladen en velden zijn beschikbaar:

Tab Algemeen


Tab Inkoop

Met behulp inkoopgegevens weet RetailVista welke leveranciers een artikel kunnen leveren en op basis van welke condities. Per artikel kunnen een of meerdere inkoopgegevens worden vastgelegd. Dezelfde leverancier kan het artikel leveren in meerdere verpakkingen, ook is het mogelijk dat verschillende leveranciers hetzelfde artikel kunnen leveren. Per leverancier moet 1 inkoopgegevens als voorkeur inkoopgegeven ingesteld worden. In RetailVista is geen limiet op het aantal inkoopgegevens per artikel. Behalve deze inkoopgegevens moet altijd 1 voorkeur leverancier ingesteld worden. Dit gebeurd in principe automatisch na het aanmaken van het eerste inkoopgegeven. Met behulp van de voorkeur leverancier en de voorkeur inkoop regel weet RetailVista bij welke leverancier een artikel standaard besteld worden en in welke verpakking. Er zijn wel instellingen mogelijk die bepalen dat RetailVista automatisch de meest geschikte verpakking bepaald, bijvoorbeeld afronding omhoog of omlaag naar de dichtstbijzijnde inkoop verpakking.

Met behulp van de voorkeur leverancier en de voorkeur inkoop regel is de netto inkoopprijs bekend. Met deze netto inkoopprijs berekend RetailVista in allerlei overzichten ook de voorraad waarde. De uitzondering hierop is het eventuele gebruik van FIFO (First in first out) waardoor de voorraad waarde anders berekend wordt. Zie voor meer informatie de help bij de voorraad module.

Een inkoopgegeven bestaat altijd uit een eenheid definitie. Een voorbeeld hiervan is een eenheid van 5 stuks. Bij meer complexe inkoop informatie kan er aanvullend gebruik worden gemaakt van een inhoud eenheid definitie. Een voorbeeld hiervan is 2 dozen van 5 stuks ieder.

In de informatie wordt gesproken over de term inkoopeenheid en inkoop inhoud eenheid. De inkoopeenheid is de combinatie van de bestelfactor en de bijbehorende verpakking of dimensie. Het minimum aantal te bestellen maakt dus geen onderdeel uit van de inkoop eenheid. De inkoop inhoud eenheid wordt alleen gebruikt in situaties waarbij er sprake is van meer detail gegevens over de inhoud van een inkoop eenheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid stuks in een doos.

Subtab 'Algemeen'

De inkoop informatie is gesplitst in een logistiek gedeelte en een prijs gedeelte.

LeverancierLeverancier bij de inkoop informatie
External codeCode van artikel in artiklelbestand leverancier. Dit veld wordt vrijwel nooit gebruikt en is bedoeld voor hele specifieke artikel integraties. Het advies is om dit veld normaalweg leeg te laten en niet te gebruiken.
BestelcodeDe code waaronder deze inkoop regel bekend is bij de leverancier. Bij EDI bestellingen wordt dit veld niet gebruikt, EDI berichten werken altijd en uitsluitend met barcodes.
Inkoopeenheid barcodeDe barcode waaronder deze inkoop regel bekend is bij de leverancier. Bij EDI bestellingen hangt het af van de instelling bij de leverancier of de verkoop barcode wordt gebruikt of de inkoop barcode.
Minimum aantal bestellenHet minimum aantal te bestellen inkoopeenheden. Dit gaat over de combinatie van bestelfactor en inkoopeenheid. 
BestelfactorHet aantal stuks wat zich bevindt in 1 inkoopeenheid.
Inkoopeenheid verpakking/dimensieDe verpakking of dimensie van de inkoopeenheid. Voorbeeld van een verpakking is een doos of stuks, een voorbeeld van een dimensie is kilogram, m3 etc.
M3 per eenheidHoeveel m3 is 1 inkoopeenheid. Dit gegeven kan gebruikt worden in webshop order afhandelingen om het totale bezorg volume te bepalen.
Standaard levering dagenHoeveel dagen kost het standaard om deze inkoopeenheid geleverd te krijgen. Bij de automatische berekening van de min/max voorraad wordt rekening met dit geval gehouden. Hoe langer het aantal levering dagen, hoe meer voorraad er op reserve moet worden gehouden.
  Inhoud eenheid verpakking/dimensieBij inkoop eenheden waar behoefte aan een sub-eenheid kan hier de inhoud van een inkoop eenheid opgegeven worden. 
  1 Inkoopeenheid bevat x inhoud eenhedenUit hoeveel inhoud eenheden bestaat 1 inkoop eenheid.
  1 Inhoud eenheid is x SKUHoe wordt 1 inhoud eenheid worden omgerekend naar voorraad (stock keeping unit)
Voorkeur regelPer artikel en leverancier kan 1 inkoop regel als voorkeur regel worden gemarkeerd. Deze regel zal standaard besteld worden als gekozen wordt voor deze leverancier. Met instellingen kan wel aangegeven worden dat de meest geschikte inkoop regel berekend moet worden.
Inkoop statusMet de status van een inkoop regel kan aangegeven worden of de inkoopregel wel of niet vervallen en wel of niet bestelbaar is. De gewenste inkoop status regels zijn volledig zelf te bepalen.
Inkoopprijs groepHet is mogelijk om afwijkende inkoopgegevens vast te leggen, bijvoorbeeld inkoopgegevens per container. Inkoopgegevens met een inkoopprijs groep worden genegeerd in het normale inkoop proces.

RetailVista kent verschillende inkoopprijzen bij inkoop gegevens. Het is niet verplicht om alle inkoopprijs velden te gebruiken. RetailVista gebruikt als eerste (mits opgegeven) het eigen inkoopprijs veld, daarna de netto inkoopprijs en als laatste de bruto inkoopprijs.

Inkoopprijzen perInkoopprijzen kunnen opgegeven worden voor verschillende delen van de logistieke gegevens.
SKUPrijs van een voorraad positie
InkoopeenheidPrijs van een inkoopeenheid
Inkoop inhoud eenheidPrijs van een inkoop inhoud eenheid
Bruto inkoopprijsDe bruto inkoopprijs is de standaard catalogus inkoopprijs, zonder kortingen of toeslagen.
KortingspercentageDoor het kortingspercentage op te geven zal RetailVista automatisch de inkoopprijs berekenen.
Netto inkoopprijsDe netto inkoopprijs is de prijs die betaald zal worden bij het bestellen van het artikel en wordt ook gebruikt voor het berekenen van de waarde van de voorraad.
per aantalDe bruto en netto en eigen inkoopprijs geldt voor het hier opgegeven aantal. Standaard is dat 1 en bij een inkoopprijzen per SKU betekent het dat de inkoopprijzen gelden voor 1 voorraad positie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor inkoopprijzen per inkoopeenheid of inkoop inhoud eenheid.
Eigen inkoopprijsDe eigen inkoopprijs gaat altijd voor op de bruto en netto inkoopprijs, als deze opgegeven is. Over het algemeen worden de bruto en netto inkoopprijzen door de leverancier verstrekt, met dit veld is het mogelijk om een afwijkende eigen prijs vast te leggen.
OpmerkingVrije tekst
Netto/nettoVan de gevonden inkoopprijs kan hiermee aangegeven worden dat er geen enkele verdere korting mag worden toegepast. Denk hierbij aan order korting, prestatie korting etc. Als een inkoopprijs netto/netto is, dan wordt dat de prijs die in de inkooporder wordt toegepast en uiteindelijk leidt tot een totale inkooporder waarde.

Voorbeelden van inkoopgegevens:

1x 10 stuks (de inkoop eenheid is dus 10 stuks)

Minimum bestelaantal1
Bestelfactor10
VerpakkingStuks

5 x 10 stuks (de inkoop eenheid is dus 10 stuks)

Minimum bestelaantal5
Bestelfactor10
Verpakking Stuks

10 x 1 doos van 24 stuks (de inkoop eenheid is dus 1 doos, de inhoud eenheid is 24 stuks). Voor de SKU (stock keeping unit) is in dit voorbeeld gekozen voor 1 stuks. Een doos van 24 stuks wordt dus omgerekend naar een voorraad positie van 24 stuks. Met de bestelling van onderstaand voorbeeld van 10 x 1 doos zal de SKU / voorraad dus 240 zijn.

Minimum bestelaantal10
Bestelfactor1
Verpakking Doos
Inhoud eenheidStuks
Inkoopeenheid bevat x inhoud eenheden24
1 Inkoopeenheid is x SKU24

1 x 10 rol van 100 mtr (de inkoop eenheid is dus 10 rollen). Voor de SKU (stock keeping unit) is in dit voorbeeld gekozen 1 meter. Een rol van 100 meter moet dus worden omgerekend naar een voorraad positie van 100 stuks. Met de bestelling van onderstaand voorbeeld van 10 rollen zal de SKU / voorraad dus 1000 zijn.

Minimum bestelaantal1
Bestelfactor10
Verpakking Rol
Inhoud eenheidMtr
Inkoopeenheid bevat x inhoud eenheden100
1 Inkoopeenheid is x SKU100



War dieser Artikel hilfreich?

Changing your password will log you out immediately. Use the new password to log back in.
First name must have atleast 2 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Last name must have atleast 1 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Enter a valid email
Enter a valid password
Your profile has been successfully updated.