Het totale omzet ex BTW bedrag en de aangegeven BTW op de dag- en/of periode telling komt niet overeen als dat nagerekend wordt. Hoe kan dat?
  • 07 Mar 2024
  • 2 Minuten te lezen
  • Bijdragers
  • Donker
    Licht
  • Pdf

Het totale omzet ex BTW bedrag en de aangegeven BTW op de dag- en/of periode telling komt niet overeen als dat nagerekend wordt. Hoe kan dat?

  • Donker
    Licht
  • Pdf

Samenvatting van het artikel

 RetailVista ERP en RetailVista POS werken met afronding van BTW per verkoopregel. Het logische gevolg daarvan is dat de BTW op totaal niveau nooit helemaal aan zal sluiten. Een financieel pakket zal dit verschil als BTW verschil moeten boeken. Overigens is deze manier van berekenen toegestaan door de belastingdienst.

Dit is geen rekenfout in RetailVista, maar het gevolg van onvermijdelijke afrondingsverschillen. Als u vijf facturen van 0,50 stuurt krijgt u precies hetzelfde afrondingsverschil van 2 cent. U zult begrijpen dat deze afrondingen onvermijdelijk zijn omwille van correcte boekingen en berekeningen. Kortom, binnen de factureringsmodule is uitgegaan van het principe dat de telling van BTW-bedragen per regel op een factuur juist moet zijn.

Oplossing

RetailVista moet het BTW-bedrag per regel berekenen tijdens het opstellen van totaalbedragen omdat men per regel een ander BTW-percentage kan gebruiken. Naast deze flexibiliteit moet het ook mogelijk zijn om de BTW per regel af te drukken op bijvoorbeeld facturen (een werkwijze die vaak voorkomt). Dit betekent dat RetailVista het BTW-bedrag per regel moet afronden op (maximaal) twee decimalen tijdens de invoer. Met een BTW-percentage van 19% betekent dit al snel dat kleine afrondingsverschillen kunnen ontstaan. Een eenvoudig voorbeeld maakt dit duidelijk.

Voorbeeld

Op een factuur komen vijf factuurregels voor waarvan het nettobedrag steeds 0,50 euro is. Het gehanteerde BTW-percentage is 19%. De BTW wordt per regel berekend op twee decimalen nauwkeurig, dus voor elke regel wordt 0,10 euro BTW berekend. Het totale BTW-bedrag voor de genoemde vijf artikelen is dus 0,50 euro. Berekent u echter het BTW-bedrag handmatig voor het totale nettobedrag, dan zal de berekening als volgt zijn: 2,50 * 19% = 0,475 (afgerond 0,48), hetgeen een verschil oplevert van 0,02 euro.

Meer informatie

De fiscale wetgeving schrijft niet voor of BTW vanuit totaalbedragen moet worden teruggerekend of dat BTW per regel wordt bepaald en van daaruit wordt getotaliseerd. De keuze qua werkwijze wordt aan de software ontwikkelaar overgelaten. Gezien bovenstaande uitleg heeft NedFox er voor gekozen omdat vanuit elke afzonderlijke regel te doen.

Rechtzaak Albert Heijn over gebruikte afronding systematiek bij omhoog of omlaag afronden per regel. De uitslag van die rechtzaak was dat BTW niet per definitie naar boven of naar beneden mag worden afgerond maar dient per regel op basis van gebruikelijke afronding 0,5 cent naar boven/beneden te worden afgerond

http://www.elsevierfiscaal.nl/nieuwsoverzicht/id104-30804/ahold-dreigt-strijd-over-afronding-btw-te-verliezen.htm 

http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=NL&Submit=Rechercher$docrequire=alldocs&numaff=C-484/06&datefs=&datefe=&nomusuel=&domaine=&mots=&resmax=100 

Richtlijn belastingdienst/ministerie naar aanleiding van onduidelijkheden CPP2007/308M. De richtlijn Komt er kort samengevat op neer dat men zelf mag weten of je vanuit totaal of vanuit regels werkt, mits je in dat laatste geval maar correcte afronding hanteert. Men besluit zo om dit over te laten aan software ontwikkelaars/bedrijven om administratieve lastenverzwaring te voorkomen.

http://aa2.nl/documents/factuureisen_besluit_19042007.pdf 


Was dit artikel nuttig?

Changing your password will log you out immediately. Use the new password to log back in.
First name must have atleast 2 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Last name must have atleast 1 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Enter a valid email
Enter a valid password
Your profile has been successfully updated.