- 07 Mar 2024
- 1 Minute zum Lesen
- Mitwirkende
- Drucken
- DunkelLicht
- pdf
Achtergrond info Plantenpaspoort
- Aktualisiert am 07 Mar 2024
- 1 Minute zum Lesen
- Mitwirkende
- Drucken
- DunkelLicht
- pdf
Het Plantenpaspoort, vanaf nu voor het gemak PP genoemd, is een initiatief vanuit de EU om de herkomst van planten te kunnen traceren. Er bestaat een WIKI pagina waarop ook de nodige informatie te vinden is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plantenpaspoort
https://kcb.nl/vraag%20en%20antwoord%20plantenpaspoort
Het PP ontstaat bij de kweek van een plant. De kweker is verplicht om plantenpaspoort gerelateerde informatie mee te sturen als documentatie bij de plant. In de praktijk komt dat neer op een sticker of etiket met een aantal letter coderingen (A, B, C en D) waarmee de herkomst informatie wordt vastgelegd.
Een tuincentrum heeft op zich niets van doen met het plantenpaspoort. Mits de regelgeving correct gevolgd wordt hebben de planten op het tuincentrum vanuit de toelevereancier al een plantenpaspoort etiket. Als dat niet het geval is, dan zal het zeer waarschijnlijk om nationale productie gaan. De plant is dan in NL gekweekt, is niet over de grens gegaan en heeft daarom zeer waarschijnlijk geen plantenpaspoort verplichting.
Uitgangspunt achter het PP is traceerbaarheid. Als een consument al terug zou komen met een plant, dan kan via het PP van die plant achterhaald worden waar deze vandaan gekomen is.
De ViridiCode is een track & trace barcode en zorgt min of meer voor hetzelfde als het PP, namelijk het kunnen traceren waar planten vandaan komen. Dit is mogelijk doordat de ViridiCode een partij barcode is. Elke ViridiCode vertegenwoordigt een regel uit de artikel ontvangst en daarmee is bekend waar en wanneer de plant ingekocht is. Echter, ViridiCode is géén vervanging van het PP en heeft daar eigenlijk niets mee te maken. Zou een tuincentrum echter van de verkoop van planten willen weten bij retourneren wat de herkomst daarvan was, dan is het zinvol om elke plant niet meer van een Ean13 barcode te voorzien maar van een ViridiCode.
RetailVista is géén applicatie voor kwekers, alhoewel er wel stappen in die richting worden gemaakt. Maar op dit moment is dat niet het geval en is het printen van PP etiketten ook niet mogelijk.
Aan deze documentatie kunnen geen rechten worden ontleend.