- Afdrukken
- DonkerLicht
- Pdf
Hoe stel ik de voucher koppeling met Intersolve in binnen RetailVista?
Kantoor instructie
De giftkaart uitbreidingen zijn beschikbaar vanaf RetailVista POS versie 16.4.5882.39060 en hoger. Het versienummer van RetailVista is te vinden onder aan het inlogscherm van RetailVista en binnen RetailVista via Help, Algemene informatie.
Wanneer u deze RetailVista versie nog niet heeft, voer dan eerst een RetailVista LiveUpdate uit of neem contact op met NedFox voor een update. Dit document gaat er vanuit dat de procedure voor een update bekend is.
Binnen RetailVista POS (kassa) is versie 16.2.5896.26283 of hoger vereist. Deze versie kunt u vinden in de titelbalk van RetailVista POS. Als door NedFox deze versie vrijgegeven is, wordt daar melding van gemaakt bij het starten van de kassa.
Om de voucher functionaliteit te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de Intersolve voucher interface licentie in RetailVista aanwezig is.
Controleer eerst de licentie via “Help, Algemene informatie”. De licentie ‘Intersolve Giftkaart interface’ moet in de licentie modules lijst vermeld worden. Neem contact op met NedFox wanneer dat niet het geval is.
De voucher functionaliteit verschilt van giftkaarten omdat vouchers niet fysiek in de winkel als pasje verkoopbaar zijn. Een voucher moet ´digitaal´verkocht worden waarbij RetailVista POS aan de voucher provider gaat ovpragen welke vouchers er beschikbaar zijn. Voorbeelden van vouchers zijn telefoonkaarten maar ook concert kaarten. Het grote verschil tussen deze beide is dat telefoonkaarten altijd te koop zijn, terwijl concertkaarten op een bepaald moment uitverkocht zijn. Door het opvragen van de beschikbare vouchers bestaat de mogelijkheid dat sommige vouchers opeens niet meer selecteerbaar zijn. De weergave van de beschikbare vouchers vindt daarom ook plaats in een listbox waar een keuze uit gemaakt moet worden. Het is dus niet mogelijk en niet nodig om per type voucher vooraf een separaat artikel aan te maken.
Nadat een voucher gekocht én betaald is wordt de voucher (of vouchers) geprint op een thermische bonprinter.
Ga nu binnen RetailVista naar “Extra, Instellingen, sectie Giftkaart integratie”. Controleer daar of de giftkaart integratie geactiveerd is. Onderstaande afbeelding toont het bijbehorende scherm.
> In een volgende release van RetailVista zal er een sectie 'Voucher integratie' gaan ontstaan.
Ga nu naar “Administratie, Type giftkaarten” om de voucher als type giftkaart aan te maken. Geef deze als omschrijving 'Intersolve voucher'. Kies bij ‘Type giftkaart’ voor ‘Intersolve voucher 1 stap protocol' of 'Intersolve voucher 3 stap protocol'. De te maken keuze zal moeten worden aangegeven door Intersolve. Het verschil tussen 1 en 3 stap protocol is dat er bij sommige vouchers (vooral concertkaart vouchers) vanwege enorme vraag in korte tijd gewerkt wordt met een kortdurende reservering. De consument heeft dan de mogelijkheid om de vouchers af te rekenen in een redelijke tijd waarna de reservering definitief gemaakt wordt. Duurt het afrekenproces te lang, dan zullen de gereserveer vouchers niet meer beschikbaar zijn.
Geef als URL de link die door Intersolve is verstrekt. De velden ‘Verkoop init string, Betaling init string’ en ‘Eenmalige besteding’ mogen leeg blijven.
> In een volgende release van RetailVista zal er een menukeuze 'Type vouchers' gaan ontstaan.
Ga nu naar “Administratie, Giftkaart autorisatie”. Geef voor elke kassa terminal de Intersolve merchant ID op, samen met het Merchant wachtwoord en de Merchant checksum voor het type voucher ‘Intersolve voucher'. De Merchant Id en wachtwoord wordt door Intersolve verschaft, de Merchant checksum codes is bij de supportdesk op te vragen. Voor elke kassa terminal moet dus een Merchant ID, wachtwoord en checksum worden opgegeven!
Ga nu naar “Start, Artikel onderhoud, Artikel onderhoud” en controleer of er al een voucher artikel bestaat van het giftkaart type ‘Intersolve voucher’. Via ‘Geavanceerd’ in het artikel zoekscherm kan gezocht worden op type giftkaart. Maak anders dit artikel aan als deze nog niet bestaat. Vouchers hebben niets te doen met barcodes en om die reden kan de barcode leeg gelaten worden. Natuurlijk is het mogelijk om een fictieve barcode te genereren en daarvan een sticker te gebruiken om het voucher artikel te scannen.
Het BTW percentage van vouchers is 21% (hoog BTW) en geef bij het artikel geen verkoopprijs. De kassa zal bij verkoop van deze voucher van de voucher provider de verkoopprijs ontvangen. Een telefoonkaart van bijvoorbeeld 10 euro leidt automatisch tot een verkoopprijs van 10 euro. De in het hierna volgende voorbeeld gebruikte ‘Classificatie niveau 1’ is slechts een voorbeeld, u kunt zelf de te gebruiken classificatie bepalen.
In tegenstelling tot giftkaarten is de verkoop van een voucher wel omzet. Markeer vervolgens de keuze ‘Giftkaart’ en kies bij ‘Type giftkaart’ voor ‘Intersolve voucher’.
Door deze handelingen is voor RetailVista nu bekend dat bij het verkopen van dit artikel er een Intersolve voucher verkocht wordt met een waarde die later door de voucher provider versterkt wordt.
RetailVista is nu gereed om vouchers te verkopen.
Kassa instructie / Verkoop van voucher
Start de kassa en zoek het aangemaakte voucher artikel op. Dat kan door middel van het artikel zoekscherm, het scannen van een fictieve voucher barcode of het coderen van het voucher artikel in de touchscreen layout. Na het selecteren van het voucher artikel verschijnt een scherm ‘Voucher verkoop’. Selecteer uit de listbox de gewenste type voucher en kies daaronder de prijs van de voucher. Geef als laatste het gewenste aantal vouchers op.
Deze transactie kan nog aangevuld worden met extra artikelen en moet vervolgens betaald worden via de gebruikelijke betaalwijzen.
Vraag: Als ik geen Internet heb, kan ik dan een voucher verkopen?
Antwoord: Nee, als er geen Internet is kunnen de beschikbare vouchers niet opgevraagd worden en om die reden kunnen vouchers dan ook niet verkocht worden.
Vraag: Wanneer wordt een verkochte voucher werkelijk geactiveerd?
Antwoord: Dat hangt van het gebruik van 1 of 3 stap protocol af. Bij een 1 stap protocol wordt een voucher direct geactiveerd. Een telefoon opwaardering voucher via 1 stap protocol heeft bijvoorbeeld direct waarde. Of het verwijderen van een dergelijke voucher nog mogelijk is, is ons op dit moment nog niet bekend. Bij een 3 stap protocol wordt er eerst alleen maar een reservering gelegd en wordt de voucher pas na betaling definitief gemaakt. De voucher is dan in geen geval meer terug te draaien.
Vraag: Bij het starten van de kassa verschijnt de melding ‘Op dit moment kan er geen verbinding gemaakt worden met de Intersolve giftkaart service. Bij het gebruik van een giftkaart wordt opnieuw geprobeerd of de service bereikbaar is! Neem contact op met de supportdesk van RetailVista als deze melding blijft bestaan.’ Wat betekent dit?
Antwoord: Er kan geen verbinding gemaakt worden met Internet waar de voucher transacties van Intersolve verwerkt worden. Controleer uw Internet verbinding.
Vraag: Wat is de URL van de productie omgeving?
Antwoord: Intersolve informeert u over de te gebruiken URL.
Vraag: Hoeveel licenties heb ik nodig?
Antwoord: Om te kunnen communiceren met Intersolve voor de verkoop van vouchers heeft u éénmaal de licentie 'Intersolve voucher interface' nodig. Het doet er niet toe hoeveel verschillende soorten vouchers u verkoopt, mits deze maar door Intersolve afgehandeld worden.